עדכון הנחיות מיסוי מקרקעין בעניין תקנה 11 לתקנות מס רכישה

תקנה 11 לתקנות מס רכישה (להלן: "התקנה"), נועדה להקל בתשלום מס רכישה באמצעות שיעור מס מופחת של 0.5% , על 4 סוגי רוכשים בעת רכישת דירות מגורים לשם שיכונם; נכה, עיוור, נפגע ובן משפחה של חייל שנספה במערכה, כאשר התקנה קובעת כי ההקלה האמורה תינתן לאדם אחד אך ורק פעמיים בחייו. (ראו הרחבה במאמר מיום 08/12/16).

בשנים האחרונות, חלו מספר תיקוני חקיקה ופסיקה הקשורים לתקנה ומשכך פרסמה השבוע רשות המיסים את הוראת ביצוע 3/2024 – תקנה 11 לתקנות מס רכישה – עדכון הנחיות, בה הדגישה את עמדתה במספר סוגיות שעלו, הנוגעות לתקנה.

מדובר בהוראת ביצוע ארוכה יחסית ולכן במאמר זה אביא מספר נקודות בהוראת הביצוע, שראיתי לנכון להאיר עליהן זרקור.

  1. מתן הקלה להורי קטין נכה – הגם שבהתאם לתקנה הזכאות להקלה היא לרוכש הזכות, הרי שבמקרה זה ניתנה ע"י רשות המיסים פרשנות מקלה שלפיה יש להחילה גם בנסיבות שבהן ההורים הם הרוכשים את דירת המגורים על שמם (ולא קרובים אחרים של הקטין), כאשר הרכישה נדרשת בשל צרכיו המיוחדים של הקטין, לאור סוג מוגבלותו ולאור הדיור, שהתגורר בו הקטין קודם לכן.
    ההקלה הניתנת להורי הקטין תיוחס לקטין עצמו, כך שהקטין יהא זכאי לנצל בעתיד הקלה אחת בלבד לפי התקנה.
  2. נכה בגיר שהוא פסול דין – הפרשנות המקלה של רשות המיסים המתייחסת להורי קטין נכה, תחול גם כאשר מדובר בבגיר שהוא פסול דין, אשר יש לגביו אישור נכות, אשר לא יצא מעולם מחזקת הוריו, הם מונו כאפוטרופוסים שלו והוא מתגורר עימם דרך קבע וסמוך על שולחנם.
  3. נכה תאונת עבודה כמשמעותו בסעיף 103 לחוק הביטוח הלאומי – בהתאם לחלופה (3) להגדרת נכה נקבע, כי נכה כאמור, שדרגת נכותו לצמיתות כתוצאה מתאונת עבודה, אינה פחותה מ-50% יהא זכאי להקלה הקבועה בתקנה. רשות המיסים החליטה להעניק את ההקלה למי שמתבסס על חלופה (3) להגדרת נכה, גם אם דרגת הנכות שנקבעה לו, כוללת נכות תפקודית והוגדלה בהתאם לתקנה 15 לתקנות הביטוח הלאומי.
  4. נכה שנכותו נקבעה לפי דרגת אי כושר להשתכר והגיע לגיל פרישה – ההקלה במס רכישה תינתן לפי חלופה (4) להגדרת נכה, גם אם מבקש ההקלה רכש את הזכות במקרקעין לאחר הגיעו לגיל פרישה ובלבד שלפני הגעתו לגיל פרישה נקבעה לו דרגת אי כושר בשיעור של 75% לצמיתות.
  5. אלמנה שנישאה ויתומים עד גיל 50 – ההקלה תינתן לאלמנה של חייל שנספה במערכה, ללא הצבת כל מגבלה בדבר מצבה המשפחתי לאחר מכן. כמו כן, יתום בגיל 50 ייחשב ככזה עד לפני שימלאו לו 51, אך משמלאו לו 51 לא יהא זכאי להקלה במס רכישה. הוראה זו תחול גם לגבי בן משפחתו של נפגע בפעולות איבה שנפטר.
  6. יתום משני הורים – מגבלת גיל 50 למימוש ההקלה, לא תחול ע"י יתום משני הורים, שנפטרו בפעולות איבה, נספו במערכה או שאחד מהם נספה במערכה והשני נפטר בפעולת איבה.
  7. שילוב תקנה 20 לתקנות מס רכישה עם ההקלה לנכה – במכירת זכות במקרקעין מיחיד לקרובו יהיה מס הרכישה שליש ממס הרכישה הרגיל. כאשר מדובר בנכה המקבל את הזכות ללא תמורה כאמור בתקנה 20 – הוא יוכל לעשות כן תוך עשיית שימוש גם בהקלת נכה.
  8. הוכחת העמידה בתנאי של "לשם שיכונו" של הנכה – בניגוד לרכישת קרקע לצורך בניית דירה ועל מנת להקל על ציבור מבקשי ההקלה, בעת רכישת דירת מגורים ההקלה תינתן כבר בעת הגשת הבקשה וזאת ללא צורך בהקפאת החיובים, למעט במקרים מיוחדים שבהם קיים ספק רב בהתקיימות תנאי המגורים שאותם יש לרשום בנימוקי השומה.
    במסגרת השיקולים שייבחנו, יילקחו בחשבון פרמטרים כגון; המרחק שבין מקום עבודתו של מבקש ההקלה לבין מיקום הדירה הנרכשת, התאמתה של הדירה לצרכיו, שוויה ביחס לדירה שבה הוא מתגורר כיום ועוד.
    יובהר, כי ככל שיתברר לאחר מכן, כי לא מתקיימים התנאים בתקנה, לרבות תנאי המגורים, נתונה למנהל סמכות לעשות שימוש בתקנה 28 לתקנות מס רכישה, לגבות את הפרש המס הנדרש, אם לא התמלאו תנאי החיוב במס רכישה מופחת של 0.5%.

 

את כל המאמרים ניתן למצוא באתר בכתובת:  www.atz-law.co.il

אהרון צ'יסמדיה, עו"ד (רו"ח)

© כל הזכויות שמורות לעו"ד (רו"ח) אהרון צ'יסמדיה

Call Now Buttonליצירת קשר עם עו"ד צ'יסמדיה